Loader

Schaarste aan schoorsteenvegers leidt tot criminele praktijken

in Binnenland

Amsterdam –
Schoorsteenvegers kunnen het werk amper aan. De houtkachel is populairder dan ooit. De energieprijzen zijn hoog, gasverbruik wordt teruggedrongen en de consument zoekt een betrouwbare warmtebron. Veel leden van de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond voeren een klantenstop in.

Vorig jaar zorgde de stijgende energierekening al voor een enorme opleving van de pellet- en houtkachel. Deze trend zet in aanloop naar deze winter versterkt door. De Europese gasprijs stijgt de laatste dagen hard door zorgen over de aanvoer vanuit het Midden-Oosten.

Energiemarkt
De onrust op de energiemarkt, die ook vorige winter speelde, zorgt voor een opmars van de schoorsteenveger. De Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB) laat weten dat veel van de 150 leden hebben aangekondigd geen nieuwe klanten meer aan te nemen. ,,Er ontstaat een behoefte om op energiegebied zelfvoorzienend te zijn en dat leidt tot een enorme toename van houtstook”, laat verenigingsmanager Johan Schouten namens de bond weten. ,,De drukte bij ons beperkt zich nu niet alleen tot het stookseizoen maar is het hele jaar door zichtbaar.” Volgens Gert Kooij, vicevoorzitter van de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche, is de vraag naar houtkachels vorig jaar met 30 procent toegenomen ten opzichte van de jaren daarvoor. Net als Schouten ziet hij dat de gekte ook in 2023 aanhoudt. ,,Een stookinstallatie moet bovendien jaarlijks worden onderhouden”, zegt Kooij die de professionele vakhandel ziet profiteren. ,,Kwalitatieve houtstook met een zo beperkt mogelijke uitstoot is belangrijk.
De overheid dringt daar ook op aan”, weet Kooij die zag dat leveringsproblemen en een gebrek aan installatiecapaciteit er de afgelopen twee jaren toe leidden dat de consument zelf houtkachels ging installeren, met alle (brand)gevaarlijke gevolgen van dien. Hij en Johan Schouten waarschuwen, vanwege de hectiek in de branche voor malafide schoorsteenvegers. ,, De toegenomen vraag leidt tot ruimte voor criminele praktijken. Bedrijven handelen in sommige gevallen onder de naam van regionaal bekende schoorsteenvegers, ze bieden echter het vegen aan per strekkende meter in plaats van per kanaal. Dat moet een signaal zijn dat het niet klopt”, aldus Kooij. De échte schoorsteenveegbedrijven lopen hiermee mogelijk reputatieschade op, denkt de bestuurder.
Bij de Heide Smid in Halle loopt het sinds vorig jaar storm. ,,Dat begon met de Russisch-Oekraïense oorlog”, zegt directeur-eigenaar Bert Wisselink van de Achterhoekse haardenspecialist. ,,Het is onrustig in de wereld, de gasprijs stijgt en ook is er wel enige vrees dat stroom tijdelijk kan uitvallen als gevolg van de energietransitie”, weet Wisselink. ,,Het is zo druk dat wij tegenwoordig houtstookavonden organiseren om tekst en uitleg te geven. Die zijn meteen volgeboekt.”

Kanaal openen
Ook bij Wilmink Schoorsteenvegers in Hengelo is het hectisch. ”Nogal wat mensen gaan van het gas af en willen bijverwarmen met een pallet- of houtkachel. Of ze willen het schoorsteenkanaal dat jarenlang dicht zat, weer openen”, constateert Tom Bekkink van het Twentse bedrijf.

schoorsteen laten vegen